Nie wszyscy wiedzą, że nasze włosy żyją, rosną i muszą być właściwie odżywiane - tak jak wiele innych tkanek. Cebulka włosów jest zasilana przez naczynia krwionośne substancjami odżywczymi, które codziennie jemy. Jeśli stajemy się bezradni wobec łupieżu i łojotoku to znak, że nasze włosy cierpią na...
...głód witamin, biopierwiastków, ważnych składników budulcowych! Udowodniono, że włosy, którym brakuje witamin i minerałów przetłuszczają się, chorują i wypadają. Włosy nasycone tym, co lubią odwdzięczają się pięknym blaskiem i jedwabistą miękkością.
Bardzo istotnym dla zdrowia włosów składnikiem biologicznym jest siarka, powiązana z aminokwasami - cysteiną i metioniną. Od tego, bowiem, czy organizm otrzyma odpowiednią ilość siarki i innych niezbędnych składników pokarmowych do wytworzenia aminokwasów i białek zależy bujność i grubość włosów oraz ich połysk i sprężystość. Jeśli tego budulca jest zbyt mało - włosy stają się cienkie, wiotkie i porozczepiane. Słowem chore i brzydkie.
Warto jednak wiedzieć, że w przypadku niedoboru w pokarmie aminokwasów siarkowych organizm może wytwarzać je samodzielnie, pod warunkiem, że otrzyma odpowiednią ilość siarki. Aminokwasy siarkowe znajdziemy, np. w chudej wołowinie, fasoli, rybach i jajkach. Tradycyjnie, w medycynie ludowej, „lekiem” na zniszczone włosy była czarna rzepa. Inne rośliny bogate w siarkę to rzodkiewka, chrzan, kapusta, brukselka, rzeżucha, brokuły i kalafior oraz zwykła cebula.
Inne ważne mikroelementy to cynk, miedź i żelazo. Pobudzają one wzrost i poprawiają kondycję i wygląd włosów. Włosy wchłaniają mikroelementy i dzięki nim podnoszą swą siłę, urodę i blask.
Warto zadbać o odpowiedni dowóz tych składników w codziennej diecie. Żelazo znajdziemy w dużych ilościach w wołowinie, bobie, ziarnie sezamowym, podrobach i czerwonym mięsie. Cynk znajduje się w wołowinie i serach żółtych oraz w podrobach, kiełkach pszenicy, drożdżach, jajkach i mleku. Siarkę - w zielonym groszku, cebuli, serach żółtych, rzeżusze. Krzem występuję w płatkach owsianych i kaszy jęczmiennej, a miedź - również w podrobach oraz fasoli i grochu.
Ważną rolę dla wzrostu i wyglądu włosów i paznokci mają również niektóre witaminy -zwłaszcza kwas pantotenowy (witamina B5) i inne witaminy z grupy B. Witaminę B1 znajdziemy w kurzej piersi, kotlecie schabowym, ziarnach słonecznika. Bogate w witaminę B 2 są brokuły, mleko, jogurt i wieprzowina. Witaminę B 6 mamy w sardynkach, bananach, wątrobie. Kwas pantotenowy - w pieczarkach, fasoli mung; brokułach. Jeśli chcemy wzmocnić włosy i zapobiec ich wypadaniu w diecie powinna pojawić się również witamina B 12, występująca w wątróbkach kurzych i wołowinie.
Jeśli do wymienionych wyżej pokarmów dodamy te, które są zasobne w witaminę E i A - włosy odwdzięczą się nam pięknym połyskiem i jedwabistością.
Nie wystarczy tylko dostarczyć organizmowi minerałów i witamin. Dodatkowo trzeba ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, węglowodanów oraz ostrych potraw i alkoholu, których nasze włosy wyjątkowo nie lubią.