BEZ JAJ 

BEZ MLEKA

BABKA FIT 

 

 

BEZ JAJ - BABKA CZEKOLADOWA

Składniki: 250 g mąki pszennej (szklanka), 200 g cukru brązowego (szklanka), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka wody (250 ml) z 3-4 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżki gorzkiego kakao, olejek waniliowy, 50 ml oleju rzepakowego.

Wykonanie: Wymieszać suche składniki, dodać mokre, wymieszać na jednolitą masę. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia do 2/3 wysokości. Piec w temp. 180 st. C ok 35 minut.

BEZ MLEKA - BABKA CYTRYNOWA

Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej (ok 300 g), 1/2 szklanki cukru brązowego (ok 100 g), 1 łyżeczka sody oczyszczonej, skórka i sok z 2 dużych cytryn, ¾ szklanki przegotowanej wody, kilka kropki ekstraktu waniliowego, 6 łyżek oleju.

Wykonanie: wymieszać suche składniki. Do suchych składników stopniowo dodawać mokre składniki, rozbijając grudki z mąki. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.. 180 st. C ok 25 - 30 minut w temp. 180 stopni.

BABKA FIT - BABA MARCHEWKOWA Z ŻURAWINĄ

Składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g drożdży liofilizowanych, po ½ szklanki brązowego cukru i ksylitolu (ok 50 g), łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, łyżka skórki startej z pomarańczy, 80 g margaryny, ½ szklanki mleka sojowego lub owsianego,
1 szklanka pure marchewkowego, łyżka suszonej żurawiny.

Wykonanie: Marchewkę obrać, pokroić w plasterki i ugotować na miękko w niewielkiej ilości wody lub mleka.
Po wystudzeniu zmiksować z niewielką ilością wody. Zmieszać wszystkie suche składniki ciasta.
Margarynę roztopić, dodać do niej mleko, pure i dodać do suchych składników ciasta.
Ciasto pozostawić na ok godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto raz jeszcze wymieszać delikatnie, dodać żurawinę, wyrobić i przełożyć do formy wyłożonej papierem.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na ok 30-40 minut.
Piec w temp. 180°C około 35 minut.